Scrapbooking

Wat is Scrapbooking

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een digitale fotocamera waarmee honderden foto’s gemaakt worden. Vaak worden er een aantal afgedrukt om te laten zien en verdwijnen ze daarna ergens in een doos achterin de kast. Een goed en superleuk alternatief is het maken van een scrapbook! Maar wat is dat nu eigenlijk?

Scrapbooking is zeer populair in Amerika en wordt nu ook steeds bekender in Nederland. In het kort is scrapbooking het op een creatieve manier verwerken van foto’s in een foto-album met allerlei versiersels en teksten erbij. En hierbij kun je vele soorten materialen gebruiken. Het gaat niet alleen om de foto’s en het papier maar ook om de embellishments en de teksten die je erbij verwerkt. Inmiddels zijn er veel mogelijkheden op de markt zoals: stickers, rub-ons, lintjes, fibers, eyelets, brads, snaps, bloemen, knopen en ga zo maar door…

Wat is een Scrapbook ?
Een scrapbook is letterlijk vertaald “album van restjes”. Van ouds her geven de ouders in Amerika een levensverslag mee in de vorm van een scrapbook aan de kinderen die het ouderlijkhuis verlaten. In het scrapbook worden de belangrijke gebeurtenissen vastgelegd d.m.v. foto’s, data, kleine verslagen bij de foto’s, eventuele tickets van pretpark of andere bezienswaardigheden. Om dit alles een leuk aanzicht te geven werd er versierd met lint, restjes stof, knoopjes, papier etc. Kortom een kort en bondig scrapbook vol met herinneringen.
Het is ook leuk om een scrapbook te maken met een Thema. Denk hierbij aan vakantie, baby, eerste 16 jaar, sport etc.

Hoe start ik met Scrapbooking

Stap 1:
U begint met het uitzoeken en ordenen van foto’s

Stap 2:
U heeft de foto’s gesorteerd op thema. U kunt per thema eventueel desbetreffende documenten erbij zoeken. Zoals reisdocumenten, toegangskaarten, trouwkaart, geboortekaart etc.

Stap 3:
Schrijf de 4 W’s op ter herinnering.
1. Waar was u
2. met Wie was u
3. Wanneer was u daar, datum
4. Wat was u doel van de gebeurtenis of wat was u aan het doen

Deze kunt u gebruiken in de scrappagina of u kunt de informatie aan de achterkant van de lay-out vermelden.
Hierdoor houdt u de herinnering altijd dicht bij.

Stap 4:
Gereedschap en materialen; wat heeft u nodig.

Album: 30.5 x 30.5 is het standaardformaat scrapbook-album maar er zijn ook kleinere formaten
papier te koop en natuurlijk kun je het papier zo snijden als jij het hebben wilt.
Tegenwoordig worden ook andere producten gescrapt zoals doosjes, canvas, lijsten, enz.

Basismateriaal: snijmes, schaar, potlood, (foto)lijm, dubbelzijdig tape, lineaal, basis papier (cardstock) en design papier.

U kunt voor de aankleding van de layout uit diverse materialen kiezen denk hierbij aan:
bloemen, kant, lint, embellishments, stempels, jewels, chipboard etc.

Nu kunt u beginnen:

Aan de hand van de geselecteerde foto’s kunt u eventueel foto’s een ander fotmaat geven en daarna matten.
Wat is matten:
Matten is een klein randje van papier om de foto heen. Hierdoor heeft de foto meer opval waarde op de layout. Over het algemeen wordt er een mat gemaakt van 0.5 cm. Voorbeeld foto 10 x 15 wordt de mat 10.5 x 15.5. Onder de knop inspiratie vindt u diverse voorbeelden van scrapbook layouts.
Heeft u de foto’s gemat, dan kunt u beginnen. Het mooiste is het om niet gelijk veel foto’s op de pagina te verwerken. Houdt ruimte over voor u titel en verhaal. Begin bijvoorbeeld met 2 of 3 foto’s van 10×15 cm per pagina. Bedenk een titel voor uw pagina, en bekijk hoe u deze wilt gaan vormgeven (handgeschreven, met behulp van lettersjablonen etc), houdt hiervoor dan ook de benodigde ruimte in gedachten als u de pagina gaat samenstellen. Schuif nu alle onderdelen op de pagina tot u tevreden bent. Pas als alles naar wens ligt (dus de foto’s, titel en eventueel de embellishments) plakt u alles vast.
Via deze site willen wij u kennis laten maken met Scrapbooking. Wij zullen regelmatig de site aanpassen met nieuwe informatie op het gebied van materialen, technieken en nieuw binnen gekomen artikelen.
Heeft u zelf een vraag of wilt u informatie over bepaalde technieken, materialen of workshops kunt u ons benaderen via het contactformulier. U vindt deze boven aan de balk onder de knop contact.